NIEUWS

Andrew in vluchtelingenkamp Bidi Bidi

Andrew maakte onlangs beelden van UNHCR kamp Bidi Bidi, waar 300.000 Zuid-Soedanese vluchtelingen verblijven. Hij wist de verveling van de kinderen treffend in beeld te brengen.

De vergeten vluchtelingen van Bidi Bidi
De oorlog in Zuid-Soedan drijft duizenden mensen naar Noord-Oeganda. Net over de grens in het district Yumbe is in nog geen twee jaar tijd het grootste vluchtelingenkampen ter wereld ontstaan. Zeventig procent van de naar schatting 300.000 vluchtelingen in kamp Bidi Bidi, zijn kinderen en jongeren.

Overbelasting dreigt
Oeganda heeft de vluchtelingen aanvankelijk ruimhartig ontvangen. Zelf een van de armste landen ter wereld, besloot het land de vluchtelingen te helpen en tegelijkertijd de eigen economie te stimuleren. De overheid gaf de vluchtelingen het recht op wonen, werken en rondreizen. Bovendien kreeg iedere vluchteling een stukje grond om te bewerken. De gedachte was de lokale Oegandese bevolking te laten meeprofiteren van de nieuw gebouwde scholen en medische voorzieningen. Die faciliteiten bleken echter al snel veel te beperkt. Met dagelijks 2.500 nieuwe vluchtelingen dreigt overbelasting. Er zijn spanningen en er ontstaan tekorten aan voeding, land en water.

Niet zonder noodhulp en ngo’s
De Oegandese overheid wordt bijgestaan door de UNHCR, verschillende ngo’s en particuliere organisaties. Maar het begint te kraken. De voedselvoorziening door het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is nauwelijks toereikend. Ngo’s en particuliere caritasinstellingen voorzien vluchtelingen van materialen om het land te bewerken en de nodige zaden en plantjes om met zelf geteelde gewassen hun voeding aan te vullen. Ze bereiken met dit initiatief echter slechts een klein deel van de vluchtelingen.

Toekomst
Ouders vrezen dat hun kinderen zonder beroepsopleiding eenmaal terug in Zuid-Soedan, geen toekomst hebben. En ook voor de kleine kinderen is er niet genoeg plaats op de scholen. Veel van hen brengen hun dagen doelloos door. Als de hulporganisaties hun hulp staken zal Oeganda het niet op eigen kracht redden. Het land kan niet meer zonder structurele noodhulp.

Vier nieuwe fotografen opleiden

Op 13 okober vertrekken we naar Kampala om vier nieuwe fotografen op te leiden. Drie intensieve dagen gaan we aan de slag met onze jonge fotografen en we trekken een kleine week met de camera door Oeganda, waarbij we ook wild life spotten, wellicht gorilla’s.
Neem voor meer informatie contact op met Bart Nijs,
tel. 0031 6 - 53.36.91.75

Lees meer...

Vierdaagse actie in Overasselt

Het is vrijdag. De laatste dag van de roemruchte Nijmeegse Vierdaagse. Nog 30 kilometer te gaan naar de Via Gladiola. De zon komt op. Je passeert het eerste dorp en bent bijna bij je eerste koffie, mét uitzicht op de Maas. 
Bekijk de filmimpressie !

Lees meer...
Privacy Statement